The Use of Sugar Substitutes and Sweeteners in Diet Therapy of Diabetes and Obesity

Main Article Content

G.F. Gendeleka
A.N. Gendeleka

Abstract

The article provides a description of the main sugar substitutes and sweeteners that do not have negative impact on glycaemic parameters and can be used by patients with with diabetes mellitus and obesity without the fear of ill health.

Article Details

How to Cite
Gendeleka, G., and A. Gendeleka. “The Use of Sugar Substitutes and Sweeteners in Diet Therapy of Diabetes and Obesity”. INTERNATIONAL JOURNAL OF ENDOCRINOLOGY (Ukraine), no. 2.50, Feb. 2013, pp. 34-38, doi:10.22141/2224-0721.2.50.2013.84263.
Section
To practicing Endocrinologists

References

Корпачев В.В. Сахар и сахарозаменители. — К.: Книга плюс, 2004. — 320 с.

Мазoвецкий А.Г., Алексеев Ю.П., Клячко В.П. Фруктоза и ее применение в клинике // Пробл. эндокринол. — 1973. — № 5. — C. 114-121.

Садовникова Н.Ф., Федотов В.П., Алешина В.П. и др. Аспартам — дипептид сладкого вкуса не влияет на секреторную функцию поджелудочной железы // Пробл. эндокринол. — 1984. — № 4. — C. 67-69.

Collings A. Metabolism of cyclamate and its conversion to cyclohexymine // Diabetes Care. — 1989. — Vol. 12. —

P. 50-55.

Miller S., Frattali V. Saccharin // Diabetes Care. — 1989. — Vol. 12. — P. 75-80.

Rodin J., Reed D., Jammer L. Metabolic effects of fructose and glucose implications of food intake // Amer. J. Clin. Nutr. — 1988. — Vol. 47. — P. 683-689.